Wednesday, February 24, 2010

LADA BENGGALA (CAPSICUM)









Nama  Saintifik: C. frutescens var. grossum
Bahasa Inggeris: Capsicum /  Bell Pepper


Lada benggala terkenal sebagai lada yang  pedas dan manis. Ia berwarna hijau ketika mula tumbuh, dan, bergantung  kepada jenis, bertukar menjadi merah, kuning, jingga, ungu, putih, atau  coklat apabila matang dan masak. Ketika muda, lada benggala mempunyai  rasa sedikit pahit. Ia bertukar menjadi kemanisan apabila matang, tapi  tidak semestinya ketika masak ranum. Jika tidak dipetik ketika matang  tetapi dibiarkan tumbuh ranum, rasanya akan menjadi lebih manis.


Lada benggala boleh dimakan dengan  mentah dan selalunya dihidang sebagai snek atau salad, menjadi penambah  perisa dengan teksturnya yang rangup. Ia boleh dibakar, dipanggang,  ditumis, atau digoreng bersama bahan lain. Lada benggala yang dibakar  sangat sesuai untuk dibuat sos, dimasukkan dalam pasta, salad, dan  sandwich. Apabila dibakar, lada benggala akan mengeluarkan rasa  manisnya, menambah perisa kepada pelbagai masakan.

0 comments:

Post a Comment