Wednesday, February 24, 2010

BAPA KEPADA SEGALA MAKANAN (ALFALFA)



Kebaikan Alfalfa dalam perspektif kesihatan. Antara info alfalfa dibawah ialah :
  1. “Bapa Segala Makanan”, Alfalfa adalah makanan yang lengkap – makanan tambahan yang ideal untuk kesihatan dan tenaga.
  2. Alfalfa mempunyai kandungan klorofil yang tinggi, bertindak sebagai pembersih tubuh yang asli, pelawan infleksi dan alat penyahbau yang asli.
  3. Alfalfa adalah julap yang baik dan diuretik yang asli, digunakan untuk merawat infleksi urinari, buah pinggang dan pundi kencing dan kerosakan kelenjar prostat.
  4. Alfalfa ialah terapeutik untuk artritis dan pengekalan air. Tabib-tabib Cina di kurun ke-6 menggunakan Alfalfa untuk merawat batu karang dan untuk melegakan pengekalan cecair dan bengkak.
  5. Alfalfa adalah juga tonik perangsang untuk ketidakhadaman, kurang darah, kurang selera makan dan pengasimilasi nutrien yang kurang baik.
  6. Alfalfa ialah pembuka selera makan yang ulung di mana didapati ia boleh merendahkan paras kolestrol dan memperbaiki kesihatan dan kecergasan.
  7. Alfalfa mengalkalikan dan menyahtoksikkan tubuh terutama hati. Menggalakkan fungsi kelenjar pituitari dan mengandungi agen anti-kulat.
  8. Alfalfa digunakan untuk merawat sakit kuning dan untuk menggalakkan pembekuan darah.
  9. Alfalfa membantu merangsang laktasi untuk ibu-ibu yang menyusukan bayi.
Sumber Rujukan:
http://www.21stcentury.com.my/bm/alfafa_powder.asp
http://cpintrass.com/blog/produk/kebaikan-dan-khasiat-alfalfa/.html
http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s3_99/kamalam.htm

0 comments:

Post a Comment